Forstå Twitter på 2,5 minutter

Twitter-logoLei av Facebook og andre sosiale nettjenester som bare er 2007? Mikrobloggingstjenesten Twitter er det som definitivt er mest interessant i Web 2.0-sfæren denne uka.

Twitter (engelsk for «kvitre») er en sosial nettverkstjeneste hvor det du kan gjøre egentlig kun er å oppdatere verden med det du vil si her og nå innenfor 140 tegn, med andre ord noe kortere enn en vanlig tekstmelding. En måte å forklare hva Twitter er, er å si at tjenesten på sett og vis kun er som statusfeltet i for eksempel Facebook. På overflaten virker dette kjedelig og for enkelt til at du skal kaste bort tid på tjenesten, men Twitter kan være like nettsosialt som mer omfattende sosiale nettverkstjenester som Facebook, MySpace og Nettby.

Jeg har studert litt hva Twitter-medlemmer ser ut til å bruke tjenesten til, og det er mildt sagt veldig variert. Noen holder venner og kjente oppdatert om stort og smått, følger selv med på hva andre skriver og holder konversasjonen gående med sine kontakter. Enkelte firma og for eksempel konferanser har tatt det i bruk som en kommunikasjonskanal for å holde interesserte brukere oppdatert, og inviterer på den måten brukere til interaktiv konversasjon. Det mest kjente eksempelet akkurat nå, er kanskje de demokratiske presidentkandidatene Barack Obama og Hillary Clinton som bruker Twitter som en aktiv kommunikasjonskanal overfor velgerne.

Jeg har etter hvert blitt en halvaktiv kvitrer på Twitter jeg også, om ikke annet er det morsomt som en test. Tjenesten har definitivt et bra potensiale, blant annet fordi den er enkel uten mye unødvendig tullball rundt (les: Facebooks applikasjoner). Den er godt tilpasset mobile mennesker med mer og mer mobile nettvaner, en trend jeg tror vil øke framover. Twitter fungerer fint både på wap-telefoner og mer spreke mobilvarianter, og du kan oppdatere profilen din ved å sende en tekstmelding eller en e-post til Twitter, eller oppdatere via chattjenester som MSN og via datamaskinen på «normal» måte. Fra Norge kan du foreløpig bare sende tekstmeldinger til et britisk telefonnummer, så det blir interessant å se om noen av de norske mobilselskapene vil kaste seg på bølgen og tilby et norsk nummer vi kan tekste til.

Til hjelp for å forklare hva Twitter er, har Common Craft i dag lansert en video med en enkel forklaring på hvorfor Twitter er noe flere kan ha glede av:

Common Craft har tydeligvis spesialisert seg på enkle videoer som forklarer nettrelaterte tjenester og teknologier, blant annet RSS.

Oppdaget for øvrig denne videoen via frjohnsen på Twitter. Selvsagt.

39 thoughts on “Forstå Twitter på 2,5 minutter”

 1. Slik jeg ser det så er en av de fine tingene med Twitter at du kan bruke det til å lufte tanker /ideer og stille spørsmål og få tilbakemeldinger/svar på dem uten å måtte plage noen enkeltperson, eller stille det samme spørsmålet til hundre personer før du får svar. Du kan liksom bare undre ut i løse luften, “hmm, jeg lurer på om …. finnes”, og om noen vet om noe slikt så kan de fortelle deg om det, og du kan slik spørre masse spørsmål uten å føle at du maser.

  Problemet med dette er jo bare at du må ha ganske mange som følger deg for at det skal være sansynlig å få (gode) svar. Derfor håper jeg mange vil følge meg! 🙂

 2. Jeg har virkelig sansen for disse videoene. Det er så uendelig mye lettere enn å lese. For øvrig litt i samme spor som Apple sine demo-videoer.

  Når det gjelder Twitter er det en fin tjeneste, men tiden min er tilmålt nok som den er, om ikke jeg skal bruke tid på enda en tjeneste.

 3. Martin: Du trenger nesten ikke bruke tid på Twitter. Med applikasjoner som twitteriffic på mac så kommer tweets opp i små bobler som forsvinner etter 5 sekunder og du kan legge ut tweets direkte i programmet, eller via IM eller sms eller epost. Brillefint 🙂

 4. @børge: Har observert at mange kvitrere blant annet bruker tjenesten til akkurat dette ja (deriblant du).

  @Martin: For meg dekker faktisk Twitter et behov for raskt å kunne dele noe med verden, fra trivialiteter til tips om noe jeg for eksempel har lest eller sett på nett. Interessante enkeltlenker passer ikke alltid inn i bloggformatet, fordi jeg ønsker å bearbeide stoffet og bruke mer tid på det hvis jeg skal publisere der. Videoen framhever at Twitter fyller et tomrom mellom blogg og e-post, og sånn sett er jo det beskrivende for min (foreløpig relativt ferske) bruk av tjenesten.

  @Elisabeth: Kan godt forstå det, ser at Twitter definitivt har et avhengighetspotensiale;-)

  @Vegard: Det tar ikke lang tid å si noen ord om hva du gjør akkurat nå, og det er først og fremst denne enkelheten jeg tror kan få flere nordmenn til å åpne øynene for Twitter i løpet av året.

 5. Jeg satt faktisk på toget i dag morges og lurte på om det fantes en enkelt måte å sende meldinger fra telefonen til Twitter. Ikke at jeg skal spamme folk med meldinger som «Martin is på toget» eller tilsvarende, men… 🙂

  Tror jeg skal se nærmere på Twitter. Takk for videoen! 🙂

 6. @Martin: Det enkleste er jo å sende en tekstmelding fra mobilen, men minuset er at det foreløpig kun er et nummer i Storbritannia du kan tekste til. Har også testet mobil-versjonen (http://m.twitter.com/) som fungerer greit, så jeg kommer nok til å bruke den dersom jeg vil si noe når jeg er ute i felten.

 7. SMS til nummeret i UK er vel den enkleste måten å poste til Twitter på via mobil, men http://m.twitter.com er også brukbar. Selv bruker jeg Twibble på min Nokia E51, som funker strålende.

  Det er to ting som gjør at Twitter er glimrende tjeneste: Den krever ikke mye tid, noe blogging gjør, og den er tilgjengelig overalt, enten via mobil eller PC. I tillegg til selve nettsiden finnes det en drøss med applikasjoner til Facebook, Netvibes, iGoogle, Google eller Vista widgets/gadgets. Jeg har sansen for Air-baserte Twhirl og Snitter, som er forholdsvis like i funksjonalitet, men som lever sitt eget liv på skrivebordet og gir meg oppdateringer kontinuerlig.

 8. Bra at flere sette fokus på twitter. En super tjeneste som har slått gjennom i USA og UK, og som er på full fart opp i Norge.

  En annen fin ting med twitter er alle tilleggsapplikasjonene som er laget. Her er noen favoritter:
  – Twitter Karma (http://dossy.org/twitter/karma/) gjør det enkelt å holde orden på de du følger og de som følger deg.
  – Twitter Facts (http://twitterfacts.blogspot.com/) gir deg masse statistikk om Twitter
  – TwitDir (http://twitdir.com/) gir super oversikt over alt du vil vite om Twitter. F.eks. Norske brukere. Prøv å søk på Norway.
  – Twittervision (http://twittervision.com/) gir deg Twitter på mye kule måte. Sjekk det ut.
  – I tillegg bør man få innstallert Twhirl – en superenkel desktop-klient.

  TIl slutt er det bare å legg meg til i Twitter, så skal gjøre det samme tilbake. http://twitter.com/meriksen

 9. Det var et bra tips som jeg garantert kommer til å benytte meg av. De tilsvarende tjenestene til LinkedIn og Facebook fungerer jo utmerket. For oss iPhone-fanboys finnes det til og med egen side for iPhone på Facebook.

  Anyways, jeg har nå registrert meg på Twitter. Hvis du har konto kan du jo legge meg til, brukernavnet er «MartinBekkelund». 🙂

 10. @Fredrik: Godt tips, har ikke lagt merke til applikasjonene du nevner her. Skal prøve å sjekke ut for eksempel Netvibes’ greie i kveld.

  @Marius: Her var det enda flere interessante tips. Har tidligere blant annet latt meg fasinere av Google Maps/Twitter-mashup’en Twittervision, som du nevner.

  @Fredrik/Marius: For øvrig, interessant blogg dere har! Snublet over den for litt siden og er blitt fast RSS-abonnent.

  @Martin: Det tok altså 13 timer og 40 minutter å snu i denne saken, hehe. Har lagt deg til via «Follow» nå – jeg er altså hanspfo på Twitter.

 11. Som i alle andre sosiale medier er det jo en sammenheng mellom i hvor stor grad man engasjerer seg og hvor stort utbyttet blir. Men følger man de “rette” personene innenfor sin bransje, blir Twitter etterhvert et viktig verktøy. Min egen Topp-10-liste av internasjonale twittere som deler kunnskap og synspunkter er (ikke i prioritert rekkefølge): chrisbrogan, scobleizer, geoffliving, jowyang, tdefren, steverubel, og briansolis.

  Ser også at det blir arrangert fysiske “tweet-ups” i en del byer rundt omkring. Er vel kanskje snart tid for noe slikt i Norge?

 12. Jeg tviler sterkt på at Twitter er “det som definitivt er mest interessant i Web 2.0-sfæren denne uka”. Twitter er gammelt nytt. Det tok av under SXSW i fjor; i dag starter SXSW 2008, så du er ganske nøyaktig ett år for sent til å kalle det det hotteste denne uka 🙂

 13. Flott post, og jammen ble jeg ikke overbevist til å prøve twitter selv (en liten hvit løgn for jeg signet faktisk opp på twitter for 1 måned siden, men har ikke ”followed” noen og da er jo ikke utbyttet stort for å si det mildt…. 😉
  Kanskje dette er den ”sosiale løsningen” for en som leser x antall blogger men ikke har kapasitet til å produsere nok innhold til å rettferdiggjøre sin en blogg?

 14. Er det noen her inne som har noen ideer hvordan bedrifter kan ta denne teknologien i bruk? Og kanskje hvorfor en skal gjøre det?
  Opplever ofte at enkelte bedrifter kaster seg på trender uten å tenke igjennom hvorfor en skal gjøre det.

 15. @Simen: Prøvde meg egentlig på en slags ironisering av Web 2.0 med den setninga du viser til, det vil si peke på at det hver eneste uke kommer nye (og potensielt morsomme) Web 2.0-tjenester. Mer presist tekst ville derfor være at Twitter er det som er mest interessant i min Web 2.0-verden denne uka. Med andre ord, ikke lett å få fram at en setning er skrevet i et ironisk tonefall;-)

  @Henrik: Jeg opprettet Twitter-kontoen min i november i fjor, så jeg er også ganske fersk i gamet. Foreløpig holder jeg mest på for moro skyld og for å teste hvordan tingene fungerer. Jeg ser for meg at jeg kommer til å kvitre om store og små (og veldig små) temaer som eksempelvis er om noe helt annet enn temaet er her på bloggen fosseng.info.

  @Bjarte: Det er mange som slenger seg på for å være med på det nyeste av det nyeste hele tida, uten å stoppe opp og stille spørsmål om hvorfor. Det eneste norske eksempelet jeg kommer på at jeg har sett, er NRKbeta, som bruker Twitter for å pushe blogginnlegg og litt andre tanker rundt utvikling og andre ting de driver med. På den måten inviterer de til dialog med eventuelle interesserte Twitter-brukere. Jeg tror uansett Twitter kan være en kommunikasjonskanal overfor enkelte interessenter, men i Norge er det vel såpass lite utbredt foreløpig at virksomhetene ikke nødvendigvis trenger å stresse med spørsmålet ennå.

 16. @frjohnsen: Jeg har hørt det kvitres litt om en tweet-up Oslo, men jeg vet ikke noe mer om det. Husker heller ikke lenger hvem som tweeta det. Om noen vet/finner ut noe mer om det vil jeg gjerne få beskjed!

  @Bjarte: Jeg syns at en god måte bedrifter kan bruke Twitter er å ha det som en enkel kanal å la publikum kontakte dem på. Om noen tweeter @firma med en kommentar/spørsmål/etc. og de faktisk tar seg bryet med å svare så er det en super måte å ha kontakt med sine (potensielle) kunder, samt å få godt omdømme.

  Men når vi snakker om tjenester knyttet til Twitter har jeg veldig sans for Commuter Feed. Det er en tjeneste hvor du via Twitter sender inn beskjeder om uregelmessigheter i trafikken (bilulykke på E18, forsinket T-bane mot Storo, …) og så kan folk følge feeden deres og få vite om det er noen problemer på den strekningen de skal. De har en egen feed for alle tenkelige byer, bla. en hel rekke i Norge, men ingen har brukt dem her ennå. Jeg har satt opp en egen Twitter-konto (commuterOSL) som drar inn feeden deres fra Oslo, men siden den bruker Twitterfeed, som bare oppdateres én gang i halvtimen, så vet jeg ikke hvor nyttig den egentlig er. Men å abonnere på feeden direkte, ikke via Twitter, vil selvsagt være nyttig, om folk begynner å bruke den.

 17. jeg er i startgropa med min twittering og har ikke helt skjønt nyansene i kommunikasjonen der ennå. jeg har en privat adresse til familen, som blir mer som “jeg sitter på toget” og så har jeg fr.martinsen som jeg har limt inn på bloggen min som en slags ekstra lite innslag der (nettopp en liten setning, en øyeblikksmelding som ikke skal ha en hel post).

  det jeg er usikker på er hvordan de sosiale reglene er for hvem man knytter til seg, i facebook syns jeg at jeg har gefuhlen, men ikke her foreløpig altså. de som går på bloggen min og leser twittern der har jo oppsøkt meg, for de som bare følger meg kan det jo bli litt mange oppdateringer?

  en annen ting er, kan jeg hypertekste? hva er finest måte å lenke på?

 18. Jeg tror nok jeg snudde i det øyeblikket jeg innså at jeg kunne kvittre på steder og tidspunkt hvor jeg allikevel er uproduktiv, f.eks. på toget. 🙂

 19. @fr. martinsen: Jeg vil tro det er fritt fram for å velge seg en personpolicy etter egen smak på Twitter, men jeg har foreløpig lagt til dem som har «follow» på meg pluss andre jeg tilfeldigvis har snublet over – uavhengig om jeg kjenner dem eller ikke (slik som deg f.eks.). På en måte er dette litt slik som vennebegrepet brukes på MySpace, som mildt sagt er et vidt begrep der i gården. En slik politikk blir det jo mange oppdateringer av etter hvert, men det tror jeg er litt av moroa med Twitter.

  Publisering av lenker er for øvrig enkelt, du bare limer inn URL-en og vips blir det klikkbar lenke. Hvis lenka er over et visst antall tegn, blir det automatisk en tiny-url for å spare plass.

 20. men hvis man ikke vil ha url-en men legge en lenke inn under et annet ord, som i at jeg vil legge lenken til denne artikkelen inn under ordet twitter?

 21. @fr. martinsen: Lenker på ord går ikke an i Twitter, sitat fra Twitter FAQ:

  Does Twitter allow html in web updates?
  No. We escape all html for security purposes. However, if you paste in a link that is under than characters, we’ll post it in its entirety. If it’s longer than 30 characters, we’ll convert it to a tiny URL.

 22. @Marius: Ja. Som Marius Eriksen viser til i kommentar 9 lengre opp i diskusjonen, kan du hente ut data om dette fra TwitDir. Jeg har ingen forutsetning for å si noe om denne tjenesten gir 100 prosent pålitelige data, men ifølge TwitDir er det per i dag 477 Twitter-brukere i Norge.

  Dette høres dog mistenkelig lite ut, noen som vet hva som ligger bak dette tallet?

 23. m.twitter.com funker bra den, men det plager meg litt at den er litt liten på min iPhone. Så for dere som har iPhone (jeg vet du har Martin Bekkelund), så bør dere teste twitter.thincloud.com som ser mye penere ut, og har større funksjonalitet.

  Men nå som iPhone SDK har kommet ut også, tar det nok ikke lang tid før det kommer et Twitter-program for iPhone.

 24. @Marius Myhrvold og @Hans P. Fosseng
  Når det gjelder dataene i TwitDir, så søker denne etter ord, uttrykk, steder etc. Dvs. at når du søker Norway får du opp de 477 som har dette i “Location” på sin side. Det er forøvrig 16 som har Norge i det feltet. Det du ikke klarer å få opp er de som ikke bruker noe i “Location”-feltet. Jeg har en mistanke om at det er like mange, akkurat som på Facebook.

  Til sammenlikning har Sweden og Sverige rundt 900 treff, mens det nærmer seg en million totalt på Twitter.

 25. Pingback: Lasses hjemmeside
 26. Pingback: Torbjørns blogg
 27. Twitter er uegnet for kommunikasjon.

  Det er ikke mediets skyld. Skylden må legges på Twitterne selv. Det er nemlig ingen, eller iallfall få, av Twitterne selv som er interessert i å kommunisere. De vil informere – rope, med egoisme i stemmen: “se på meg! her er jeg!”.

  Så når igen Twittere er interesserte i å kommunisere, og ingen i å lytte. …da sitter man jo bare å snakker med seg selv?

 28. Pingback: Twitter | randimat

Comments are closed.