Wiki offisielt inntatt i det engelske språket

Wikipedia-logo15. mars ble ordet «wiki» inntatt i prestisjetunge Oxford English Dictionary og er dermed endelig godkjent som et offisielt engelsk ord.

Begrepet «wiki» brukes nå om et nettsted hvor brukerne lett kan publisere nytt innhold og redigere eksisterende innhold, vanligvis uten hindringer. I en wiki kan brukerne som oftest fritt publisere, slette og endre innholdet på nettstedet, også innhold andre brukere har bidratt med. For å bidra, trenger brukerne kun internett-tilgang og en nettleser. Det mest kjente eksempelet er nettleksikonet Wikipedia, men wikier har etter hvert fått mange bruksområder i tillegg til det populære leksikonet hvem som helst kan redigere. For eksempel kan wikier være nyttige som samarbeidsverktøy i virksomheter, til faglig samarbeid mellom ulike deltakere på ulike steder eller som en dynamisk intranettløsning.

Opprinnelig er ordet «wiki» et hawaiisk uttrykk som betyr «rask», men ble introdusert som et nytt begrep av it-utvikler Ward Cunningham i 1995 i forbindelse med utviklingen av et nettbasert samarbeidsverktøy som fikk navnet WikiWikiWeb – altså et verktøy likt det vi nå kjenner som en wiki.

Og da er det naturlig å spørre seg, blir wiki noen gang inntatt i det norske språket?

3 thoughts on “Wiki offisielt inntatt i det engelske språket”

  1. Wiki kommer nok inn i ordlistene. Spørsmålet er hvordan. Språkrådet
    foretrekker avløserord eller “norvagisering” av importerte ord. Så hvis vi ikke finner et annet ord for wiki, må det vel bli “vikki”? Det passer imidlertid dårlig med Wikipedia. “Leksivikki” høres nesten finsk ut. Språkrådet åpner jo for mulighet c, å beholde den utenlandske skrivemåten. Skal vi håpe på det? Motstanden var jo stor da de ville gjøre bacon til beiken.

  2. «Beiken» ser eksempelvis ikke akkurat ut til å ha slått alt for godt an, så brukerne av det norske språket har jo i siste instans påvirkningsmuligheter i dette gamet. Ordforslag som blir alt for unaturlige dør derfor ut, ergo kan vi håpe at wiki blir tatt inn som det står:)

Comments are closed.