Enklere offentlig netthverdag

Storbritannia stenger nå 551 av 951 offentlige nettsteder for å forenkle innbyggernes netthverdag. Og mange flere følger i kjølvannet: Ifølge BBC News er det bare 26 av de offentlige nettstedene som helt sikkert vil bestå. Offentlig informasjon skal i hovedsak være tilgjengelig via Directgov og Business Link, inspirert av «supernettsteder» med et stort antall tilbud under samme tak, eksempelvis BBC.

Utviklingen av offentlige internettjenester og -tilbud i Norge har mye av de samme trekkene som i Storbritannia. Norge.no, den norske inngangsportalen til offentlige tjenester, ble lansert 24. januar 2000. Nettjenesten har kontinuerlig blitt forbedret og videreutviklet siden oppstarten og kan i grove trekk sies å være bygd etter samme supernettstedsideal som britiske Directgov. På Norge.no skal du finne alt du trenger av offentlig informasjon, men finner du ikke svar på det du lurer på er det bare å spørre på direkten via direktemeldinger (instant messaging), ringe, sende sms eller e-post. Under Norge.no er i tillegg endelig Min side-satsingen kommet ordentlig igang.

Trenden med én eller et fåtall innganger til offentlig informasjon og tjenester er både fornuftig og nødvendig. Hvis jeg kan stole på at jeg via én inngang som Norge.no finner all informasjon som er relevant for meg og enkelt kan kommunisere med de jeg trenger kontakt med i forskjellige sammenhenger, er dette et definitivt framskritt. Et utall nettsteder er like forvirrende som det i enkelte tilfeller kan være å finne fram til riktig etat.