Nyhetsstrømmer (RSS) skaper ny informasjonskløft

Utbredelsen og bruken av nyhetsstrømmer (RSS) har skapt en ny digital informasjonskløft. Det er fremdeles relativt få som har tatt i bruk nyhetsstrømmer i søk etter informasjon, nyheter og oppdateringer, og til kommunikasjon på internett. Det er derfor oppstått en kløft mellom de som skjønner hva nyhetsstrømmer er og som bruker det aktivt, og de mange som ikke gjør det. Dette mener Fons Tunistra, som blogger for Poynter Onlines E-Media Tidbits.

Grunnlaget for påstanden om at nyhetsstrømmer har skapt en ny informasjonskløft, er basert på kurs og forelesninger Tunistra selv har holdt ulike steder i verden. Basert på egne erfaringer mener han blant annet at vi europeere er dårligst til å bruke nyhetsstrømmer, mens det står bedre til i USA og Asia.

Jeg er enig med ham i at det sannsynligvis finnes en informasjonskløft når det gjelder bruk og forståelse av nyhetsstrømmer, selv om mange nettbrukere helt sikkert sover godt om natta uten å vite noe om det. Påstanden hans om at Europa henger etter på bruk av nyhetsstrømmer, holder dog ikke mål. Datamaterialet han støtter seg til er hvor mange som abonnerer på hans nyhetsstrømmer via nyhetsstrømtjenesten Bloglines, som riktignok i 2005 hadde ca. 10 prosent av nyhetsstrømmarkedet. Som bevis trekker han blant annet fram at det kun er tre abonnenter på en nederlandskspråklig nyhetsstrøm han står bak. Dette er et tynt grunnlag det ikke går an å trekke slike konklusjoner fra.

Hvis du er nysgjerrig på hva nyhetsstrømmer (RSS) er, har f.eks. BBC skrevet en god og lettfattelig forklaring, som du finner lenke til i min bloggpost RSS for folk flest fra januar i år.

Via Mandag morgen etterretninger.

One thought on “Nyhetsstrømmer (RSS) skaper ny informasjonskløft”

  1. Ja, jeg må si meg enig i at det var en ganske håpløs bevisførsel. Ellers mener jeg å huske at jeg leste en artikkel for en tid tilbake som sa at 4,1% bruker feeds, men prosent av hva husker jeg ikke, og det kan godt være at tallet kommer feil ut av hukommelsen også.. Feeds er kjekt, men er det virkelig så alvorlig at man kan snakke om en informasjonskløft? Blir vel kanskje det som må følge med på veldig mange sider i forbindelse med jobben eller noe. Blir jo veldig effektivt med feeds i forhold til å sjekke vær enkelt side hele tida. Selv følger jeg med på få nok til at Netvibes er en veldig grei feedleser (ihvertfall nå som de har fått tabs).

    Kommer du på Ethos-konferansen i morgen?

Comments are closed.