Brukernes førsteinntrykk viktig for nettsteder

Nettbrukerne bedømmer et nettsted de ikke har sett før overraskende raskt. Et tjuedels sekund er tida det tar før hjernen gjør seg opp en mening om nettsiden, noe som kun er et aldri så lite øyeblikk. Kanadiske forskere fant ut dette ved å vise testpersonene kjappe glimt på bare et tjuedels sekund av ulike nettsider. Prøvekaninene måtte deretter vurdere nettsidene i forhold til estetiske kriterier, dvs. om de likte nettsidenes utseende eller ikke.

På grunnlag av dette konkluderer forskerne med at et godt førsteinntrykk er alfa omega for å overleve som nettsted.

«Unless the first impression is favourable, visitors will be out of your site before they even know that you might be offering more than your competitors.»
Gitte Lindgaard, Carleton University

Funnene ovenfor er i første rekke relevant for mer kommersielle nettsteder, som er avhengig av å gjøre et godt førsteinntrykk for at du skal bry deg med å stikke innom flere ganger. Jeg kjenner med til dels igjen i dette, men jeg innbiller meg at jeg bruker noe lenger tid enn et tjuedels sekund før jeg gjør meg opp en mening om jeg liker en nettside eller ikke. Jeg bruker dog ikke mange sekunder før jeg flyr videre fra en nettside jeg ikke kjenner fra før og som jeg umiddelbart ikke liker. For dem som arbeider med innholdsutvikling og webdesign, betyr funnene at hele nettstedet fra a til å er viktig. I forhold til nye brukere hjelper det altså ikke at innholdet er aldri så bra hvis sidene ser søplete ut. Nettsteder du selv på forhånd tror eller mener du vil ha nytte av og nettsteder du allerede kjenner til, kommer du til å avlegge besøk uansett om utseendet ikke er det beste ved nettstedet.

Undersøkelsen er publisert i tidsskriftet Behaviour & Information Technology.