Hvordan kommunikatører kan arbeide med bloggere

Flere og flere som arbeider med informasjon & samfunnskontakt funderer på om bloggerrelasjoner bør tas inn som en del av virksomheten, men det er ikke bare å starte opp en blogg og tro at jobben er gjort. Det nytter ikke bare å starte opp en blogg for bloggens skyld, det handler enkelt og greit om å arbeide og kommunisere med bloggere.

Jeremy Pepper trekker fram Nokia som et godt eksempel på hvordan informatører kan arbeide med bloggerrelasjoner. Mobiltelefonen Nokia N90 er brukt i det Pepper mener er et veldig bra konsept innen bloggerrelasjoner. Telefonen ble sendt til 50 ulike bloggere i USA, sammen med en del informasjon og lenke til Nokia N90-bloggen. Pakken inneholdt visstnok ikke noe krav om at de som mottok telefonen måtte blogge om telefonen. Dette er selvsagt en sjanse å ta, for ingen i Nokia vil kunne sensurere det bloggerne eventuelt måtte finne på å skrive om telefonen. Pepper mener likevel at dette ikke er noe verre enn å sende produkter til anmeldere i tradisjonelle aviser og tidsskrifter. Han mener forskjellen ligger i at det er mer sannsynlig at en blogger omtaler telefonen enn at en avis gjør det, men at det ellers ikke er viktige forskjeller.

B.L. Ochman er derimot uenig med Pepper i at dette er et godt eksempel på bloggerrelasjoner. Hun mener blant annet at N90-bloggen bare inneholder pressemeldinger og annet pjatt forkledd som bloggposter, og hun ønsker at informatørene kunne gjort en bedre jobb enn dette.

Jeg synes dette virker som et interessant eksperiment fra Nokias side. De tar strengt tatt ikke s̴ veldig stor sjanse med ̴ sende ut en telefon som sikkert fungerer helt greit til 50 bloggere, selv om en del av disse sikkert har en god del lesere og muligens ogs̴ innflytelse. Eksperimentet er interessant fordi bloggerne kan skrive det de vil Рhvis de vil. Hvis de er positive til produktet, kan det ha innflytelse p̴ lesere som har mer tiltro til bloggeres meninger enn til journalister i tradisjonelle medier. Hvis de er negative til produktet, kan det tenkes at det blir for og mot-diskusjoner i bloggen, og vice versa. Dessuten kan Nokia uansett ta med seg nyttige tilbakemeldinger fra teknologivante og kravstore mobilbrukere, som disse 50 (sikkert ikke helt tilfeldig) utvalgte bloggerne sannsynligvis er.

One thought on “Hvordan kommunikatører kan arbeide med bloggere”

  1. Hva ville du ha gjort hvis de sendte en slik telefon til deg?

    Jeg ville tatt i mot. Så hadde jeg skrevet at de hadde sendt en mobiltelefon til meg og at jeg derfor ville tatt den i bruk for å finne ut av den. Så ville jeg fortalt hva jeg likte, hva jeg ikke likte, sammenlignet den med min Qtek 9090 og til slutt fortalt om jeg beholdt den selv eller ga den til en av ungene. Sistnevnte ville i såfall vært et vesentlig mål på hvor godt jeg likte den.

    Ville det vært hyklersk av meg? Selv mener jeg ikke det. Verden er ekstremt kommersiell, fremskrittet ligger i åpenheten om at det er slik.

Comments are closed.