Velger første og beste treff

En studie av hvordan nettbrukere benytter trefflisten de får fram etter et søk, viser at 42% av brukerne velger det første søketreffet de får fram, mens 8% velger søketreff nr. 2. Dette er ikke spesielt overraskende, men forskerne igangsatte samme test en gang til. Søketreffet som i den første testen låg først i trefflista, ble denne gangen flyttet til andreplass. Da viste det seg at så mange som 34% likevel klikket på første treff, mens 12% klikket på treff nr. 2.

Dette tyder på at det er en vanesak for mange nettbrukere ubevisst å klikke på den første/øverste lenka i trefflista, mener brukervennlighetsfyr Jakob Nielsen. Det kan bety at nettbrukere har (for) stor tiltro til at søkemotoren er så god at den setter det mest relevante søketreffet først, men det illustrerer også at nettbrukere flest rett og slett er så late at de klikker på den første og beste lenken de ser. Med tanke på hvor ofte et søketreff egentlig ikke er presist eller relevant nok, velger nettbrukerne det første treffet alt for ofte. Forskningsresultatene som Nielsen viser til illustrerer for øvrig nok en gang viktigheten av søkemotoroptimalisering, da det helt tydlig er alfa omega å ligge som treff nr. 1 innenfor ditt område.